CENTRAL UNIVERSITY OF TAMIL NADU, THIRUVARUR

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last][alert-success]Architect: Mohan Rao [/alert-success]

The Central University of Tamil Nadu (CUTN) campus is spread over 517 acres located along the VettarRiver, Thiruvarur in the Cauvery Delta region. As the site lies within the Delta region the site is intersected several irrigation canals that flow into the river, and also prone to sever flooding during the peak monsoon seasons.

Based on these generic conditions, and the site level topographical and hydro-geological parameters, and the built foot prints proposed, the primary structure derived for the campus was am integrated water management system that both respected the exisitng canal systems as well as the flood prone nature and importantly the soil content of the site.  Due to the varied parametric responses, the water structure has been categorized based on its interface with each parameter.This allows for different experiential and more importantly environmental expression to the water structure as a contiguous network within the campus. The water system thus identified, becomes the primary infrastructure to orient and distribute the character of Open Spaces in the Campus.

Ecological Network within the campus has been drawn upon based on the Water System established. The Ecological Corridor have been distributed as Scrub Lands, Wetlands, Grasslands, Productive Landscape , Orchards, Riparian Vegetation and HedgerowsEach of this zones are determined based on their environmental and ecological response and related to Water System established. Though each of the zones responds different to ecological and aesthetical demands of the campus, the overlapping and interlocking of these zones are seamless to unify the character for the Campus.

Based on the Environmental responses to the larger campus that has been established the structured landscape designed spaces, mainly the Formal landscapes that are formed within and in close proximity or direct response with the Built Fabric. The landscape treatment along the Ring Road and other secondary vehicular circulation path formed by Avenue Planting also is part of the treated landscape spaces. These spaces shall be designed with both hard and softscape spaces and integrated with necessary landscape elements to enhance the usability and aesthetics of these spaces.

After drawing up this larger framework of environnmental , landsape and water related systems the landscape proposal interwaeves informal set of pathways that have been woven within the landscape structure and connects the campus spaces through irregular patterns , experiences and connections.These connections apart from the formal pedestrian paths established in close interface with the buildings shall form the most accessible rote for students in the campus and allow for many informal gathering spaces and  events to occur along its intersection with the landscape.

[/one_half_last]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *